Chiram › Jednodňová chirurgia › Pruh
Vo všeobecnosti preferujeme na našom pracovisku laparoskopický prístup – menej bolestivý pooperačný priebeh s rýchlejším zotavením a kratšou pracovnou neschopnosťou. Laparoskopické operácie pruhov vyhovujú viac trendu „tension-free“ plastík – plastiky bez napätia.
Lokalizácia môže byť v slabinách, v pupku, v nadbruší alebo často v jazvách po predchádzajúcich operáciách brušnej dutiny. Rizikom neriešeného pruhu je zaškrtenie obsahu pruhu. Môže dôjsť k poruche cievneho zásobenia orgánu vo vaku pruhu, zápalu, črevnej nepriechodnosti s odumretím steny čreva a život ohrozujúcim komplikáciám.
Liečba je výhradne operačná. Prietržové pásy neriešia situáciu, odporúčame len u pacientov s vážnymi pridruženými ochoreniami a vysokým rizikom anestézy.
Operácie vykonávame v režime jednodňovej zdravotnej starostlivosti v celkovom alebo miestnom znecitlivení. O spôsobe operácie a anestézy rozhoduje chirurg v spolupráci s anesteziológom po dohovore s pacientom.
Sú dva základné typy operácií:
Slabinové pruhy riešime laparoskopicky metódou TAPP (laparoscopic transabdominal pre-peritoneal procedure). Cez 5mm rez špecialnou ihlou nafukujeme brušnú dutinu oxidom uhličitým, tým sa vytvára prehľadný terén k operácii z vnútra. Následne zavádzame 5mm hrubú optiku-kameru, pracovné inštrumenty cez 5 a 10mm rezy. Vak pruhu sa vtiahne do brušnej dutiny, sieťkou sa prekryje otvor na brušnej stene. Sieťka sa vkladá medzi svaly a nástennú pobrušnicu, čím zaručíme, že sieťka nie je v kontakte s črevami. Zákrok v priemere trvá 60 minút.
Otvorená metóda sa volí v špecifických prípadoch :
Typ operácie individuálne naplánujeme podľa rozsahu, typu a umiestnenia pruhu prednej brušnej steny, vo všeobecnosti preferujeme laparoskopické miniinvazáívne operácie pre rýchlejšie zotavenie pacienta a menšiu bolestivosť. Vo väčšine prípadov, výnimkou malých pupočných pruhov, používame syntetické, čiastočne vstrebatelné sieťky.
Pri laparoskopickej operácii na našom pracovisku sa používajú 2 metódy:
2022 | Chiram s.r.o. | Web created by 22MEDIA digital agency