Sérvműtét

A rendelőnkben általában a laparoszkópiás hozzáférést részesítjük előnyben – kevésbé fájdalmas műtét utáni lefolyás gyorsabb felépüléssel, rövidebb munkaképtelenséggel. A laparoszkópiás műtét több irányzatnak is megfelel, mint a „tension-free“ plasztika – plasztika megerőltetés nélkül.
A helymeghatározás a lágyéknál, a köldöknél, a has felső részén, vagy gyakran előzetes hasüregi műtét hegeinél lehetséges. A nem kezelt sérvben kizáródhat a hasüregi tartalom. Ez akár érrendszeri zavarokhoz, gyulladáshoz, bélcsavarodáshoz, a bélfal elhalásához, vagy akár életveszélyes komplikációkhoz is vezethet.
Kizárólagos gyógymód az operáció. A sérvkötő nem oldja meg a helyzetet, ezt csak olyan betegeknek ajánljuk, akik komolyabb betegséggel élnek együtt és magas az érzéstelenítés kockázata.
A műtéteket egynapos egészségügyi ellátási rendszerben végezzük teljes vagy helyi érzéstelenítéssel. A műtét módszeréről és az érzéstelenítésről a sebész az aneszteziológussal együttműködve hoz döntést a pácienssel történő egyeztetés után.

A két alaptípusú műtét:

  • klasszikus, nyílt műtét kívülről
  • laparoszkópiás műtét – kamera segítségével és speciális gép bevezetésével a hasi üregbe 5 és 10 mm-es metszeten keresztül. Mindkét módszer szintetikus, részlegesen felszívódó varratokat alkalmaz. Kisebb köldöksérv, vagy lágyéksérv esetén a nőknél és általánosságban a gyermekeknél nem használunk varratokat.

Lágyéksérv

A lágyéksérvet laparoszkópiás TAPP metódussal (laparoscopic transabdominal pre-peritoneal procedure) oldjuk meg. 5 mm-es metszeten keresztül speciális tűvel szén-dioxidot juttatunk a hasüregbe, így bévülről egy átlátszó rész nyílik az operációhoz. Ezt követően bevezetjük az 5 mm vastag kamera optika munkaeszközt 5 és 10 mm-es vágáson át. A sérv erszénye bevonódik a hasi üregbe, a háló pedig eltakarja a hasfal nyílását. A varrat az izmok és a hashártya fala közé helyezkedik el, ezzel biztosítva, hogy a varrat nem ér össze a belekkel. A beavatkozás átlagosan 60 percig tart.

A nyitott eljárás specifikus esetekben választott:

  • Előző operációk utáni összenövés, medence területén történő műtét esetén
  • A teljes érzéstelenítés kizártsága miatt
  • A páciens laparoszkópiát való elutasítása
A beteget a műtét után, komplikációk előfordulása nélkül legkésőbb a második napon elengedjük.

Köldöksérv, az első hasfali sérv és a sebhelyi sérv

A műtét típusa egyénileg tervezett, a kiterjedés, a típus és a sérv első hasfalon való elhelyezkedésétől függően. Általában véve a laparoszkópiás minibeavatkozást részesítjük előnyben a gyorsabb felépülés és az alacsonyabb fokú fájdalom végett. Az esetek nagy részében, kivétel a kisebb köldöksérv, szintetikus, részlegesen felszívódó varratokat használunk.

A nyitott módszer során a sérv feletti bőrmetszetből a hasfal hiányosságát varrattal oldjuk meg, amelyet vagy a hasfal külső oldalára, vagy bévülről az izmok alá helyezünk el.

A laparoszkópiás műtét nálunk két eljárást alkalmaz:

  • IPOM – intraperitoneal online mesh – laparoszkópiás hasi sérvműtétről van szó, ahol optika segítségével jutunk a hasüregbe. Belülről bevarrjuk a hasfalat és a speciális, védőréteggel ellátott varrat az összenövések megelőzése érdekében úgyszintén belülről szilárdítja azt meg.
  • eTEP– extended Totally Extraperitoneal approach – a legújabb laparoszkópiás eljárásról van szó, mellyel a hasi sérv orvosolható. A varratot a hasfal ideális rétegébe építjük bele, mégpedig közvetlenül a hasizom mögé, azonban még a hashártya elé (a hártya belülről eltakarja a hasüreget). Nem avatkozunk be a hasüregbe, csökkentjük a műtét utáni összenövések kockázatát, ahogy a bél sérülését is. Ezzel az eljárással kíméljük az idegszöveteket, az izmok érellátását, és nincs szükség varrat fixálására sem – amivel megszüntetjük a leggyakoribb krónikus műtét utáni fájdalmakat. A műtét utáni lefolyás a legelfogadhatóbb mind a beteg, mind a sebész számára. A páciens minimális fájdalmat érez, gyorsan felépül és esztétikai hatás szempontjából is csak nyer.