Az aranyér diagnosztizálása és gyógyítása

Az aranyér diagnosztizálása és gyógyítása
Hemoroid (a görög Haema – vér és a rhoos – szóból ered), gyakran aranyérként emlegetik – ez a leggyakoribb végbélt érintő megbetegedés, körülbelül 50%-os populációt sújtanak a betegség különféle stádiumai.

Megkülönböztetünk belső és külső hemoroidot, négy stádiumra osztva súlyosság szerint.
Az ér nyálkahártya alatti megnagyobbodásáról van szó a végbél alsó és az anális csatorna részén, tünetmentes formában a nyálkahártya kitolásával jelentkezhet székelés során az anális csatornán keresztül, ami spontán behúzódik (II. fokozat), de tartós megsüllyedés és a csomó visszanyomásának szükségessége is előfordulhat (III. fokozat). A hemoroid (IV. fokozat) legsúlyosabb stádiumát olyan komplikációk kísérik, mint a vérzés, a gyulladás és a nyálkahártya elhalása.

A kezelés az I. stádiumban konzervatív módon zajlik: életmódváltással, gondoskodva a rendszeres lágy székelésről, megfelelő gyógyszerek használatával tabletta formájában és lokálisan alkalmazott kezeléssel. Az összes többi hemoroid formára Barron-féle elasztikus átkötést- LASER (LHP Biolitec) ún. sebészeti gyógykezelést használunk – hemoroidektómia.

Barron-féle ligatúra

E metódus esetén az aranyér okozta duzzanatra elasztikus gumit helyezünk, amivel pár nap alatt elérjük az csomó elhalását és leesését. A csomó és a gumi is székelés útján távozik, a felhelyezés helyén apró heg marad csupán. A módszer ambulánsan elvégzett, fájdalomentes, 5-10 percig tart közvetlen visszatéréssel a napi munkatevékenységhez. Szükség esetén a megbetegedés stádiumától függően a beavatkozás akár 3-5 alkalommal is megismételhető.

Lézeres operáció

Rendelőnkben a Biolitec cég diódás lézerét használjuk 1470-es hullámhosszal. A beavatkozás a megbetegedés súlyosságán múlik, helyi vagy teljes érzéstelenítést eszközölünk. A módszer alapelve szerint egy vékony optikai szálat vezetünk diódával együtt a nyálkahártya alá egy apró beszúrás által speciális applikátor segítségével, majd a lézersugárral lezárjuk a bevezető ér ágát, mely a hemoroid csomót látja el, ezzel szétrombolva magát az aranyér szövődményét. A szövet hegesedésével beteljesül a cél, a nyálkahártya visszahúzódik az anális csatornába.

Klasszikus hemoroidektómia

Az aranyér sebészeti gyógymóddal való kezelését meghagyjuk a komplikáltabb stádiumok számára, a nyálkahártya szétterjedtebb romlásának esetére mint kiegészítő módszer a lézeres operáció mellett. Teljes érzéstelenítéssel végezzük egynapos egészségügyi ellátás keretén belül.

Az aranyér műtétjének folyamata