A visszér diagnosztizálása és gyógyítása - varix

Krónikus érmegbetegedésnek számítjuk az érrendszeri megbetegedések állapotának azon csoportját, melynek alapjai az érfal és billentyű megkárosodásában rejlenek. A megbetegedés különböző stádiumokban jelentkezik a seprűsödéstől kezdve a varixon, a végtagok duzzanatán és a bőrelváltozásokon át egészen a lábszárfekélyig. A visszér szubjektív tünetei többféle eredetűek lehetnek. A nehéz láb érzet, viszketés, a hangyásodás, a megerőltetettség, az égés, a zsibbadás, az izzadás, a lábfájás, a nyugtalan lábak, az éjjeli görcsök és a duzzanatok a leggyakoribbak.

A betegek a visszerekre csupán kozmetikai problémaként tekintenek, pedig az elhanyagolás komoly komplikációkban is végződhet, mint a gyulladás, a trombózis vagy a lábszárfekély.
A visszér orvoslására konzervatív és sebészetileg komplex diagnosztika után kerülhet sor, melynek elválaszthatatlan része az érrendszer ultrahangos kivizsgálás is.
A konzervatív gyógykezelés a gyógyszerek használata, az életmódváltás, a gyakorlatok és a kompressziós harisnyák hordása.

A sebészeti kezelés célja a varix kialakulásának okát megszüntetni (mint a nem megfelelően működő billentyű és a visszaható véráramlás a beteg ereken át), magát a visszeret eltávolítani. Intézményünkben szkleroterápiát és ELVeS-lézeroperációt használunk.
A szkleroterápia alapja kémiai anyagok alkalmazásában nyugszik hab formájában az erek belsejébe juttatva USG kontroll alatt speciális Venolite lámpával.

Lézeres operáció – ELVeS (Endo Laser Venous System) a legmodernebb módszer a visszér orvosolására. Nagyon jó kozmetikai hatékonysága van, nem hagy nyomot. Minimalizálja a felépülés és a munkaképtelenség időtartamát (átlagosan 0-7 nap), ezután a páciens folytathatja a mindennapi rutinját. A mobilizáció közvetlen a műtét után, a páciens a beavatkozás után hazamehet. A kompressziós kezelés harisnyával körülbelül 1-4 hétig tart, a teljes fizikai terhelés egyéntől függően 1-3 hét között lehetséges.

Intézményünkben Biolitec lézer márkát használunk, melynek hullámhossza 1470 mm és lézeres száltípusa double-ring (a lézersugár két helyre körkörösen sugároz az erek megbízhatóbb lezárásáért). A lézerenergia az erek belsejébe applikált ultrahang kontroll alatt meleggé változik, lezárja az eret és lehetővé teszi a felszívódást. A beavatkozás teljes vagy helyi érzéstelenítéssel zajlik.

A komáromi CHIRAM klinikán a krónikus vénás megbetegedéseket a modern, Alpinion eCube7 ultrahangos géppel vizsgáljuk.

A visszér műtét folyamata (varix)